facebook web

Ministerstwo Cyfryzacji o RODO - najpierw edukacja, a nie kary

Spotkanie prasowe odbyło się 24 października w Ministerstwie Cyfryzacji. O konsultacjach ustaw wdrażających RODO mówili: minister Anna Streżyńska, wiceminister Marek Zagórski oraz dr Maciej Kawecki. Nowe realia prawne określili mianem wyzwania dla przedsiębiorców i Urzędu.

Reforma dotknie wszystkich

Minister zaznaczyła, że reforma dotknie wszystkich, choć nie każdy jest tego świadomy.„Korzystając z danego serwisu, w tym z mediów społecznościowych, wykorzystywane są dane z innych źródeł, różne systemy są ze sobą w ścisłej współpracy. Nie wszędzie jednak kwestia ochrony danych osobowych jest tak postawiona tak, jak w Europie. Ochrona nie jest równomierna. Część serwisów spoza Europy nie przestrzega standardów i wygrywa z europejską konkurencją. Ciągle jest to ważenie pomiędzy interesem użytkowników, biznesem, a ochroną interesów ludzi w sieci i ich danych” - powiedziała minister Anna Streżyńska.

kawecki-statystyki-rodo.jpg

 

„Polska jest pierwszym krajem w Europie, który robi reformę tej skali”


Przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji zwrócili uwagę, że zainteresowanie konsultacjami jest ogromne. „Napływają gigantyczne ilości uwag, do których się będziemy odnosić, ale napływają też pochwały, bo to jest poważnie zrealizowany projekt” - powiedział dr Maciej Kawecki.

Doradca Minister pokreślił, że dla nowego Urzędu Ochrony Danych Osobowych niezwykle istotna będzie niezależność finansowa i polityczna. „Podwyższymy budżet dla przyszłego prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych dwukrotnie. Chcemy, aby się rozwijał, szkolił i był w stanie wsłuchiwać się w glos użytkowników, klientów. Jest to ważne, aby usprawnić komunikację pomiędzy podmiotami prywatnymi i biznesowymi”.

„Dzisiaj przy o połowę mniejszym zakresie nie mamy poczucia, że rozwiązywanie pewnych spraw przebiega tak jak powinno. Rozporządzenie o ochronie danych wprowadza 20 nowych obszarów, w tym dla przedsiębiorców. Trzeba procedować szybko, niezależnie od ostatecznego kształtu tych rozwiązań, trzeba pamiętać, że obywatele i przedsiębiorcy będą z tym żyli” - dodał wiceminister Marek Zagórski.

kawecki-rodo-ministerstwo.png

 

Prezes UODO będzie edukował, kary dla celowo łamiących przepisy


Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych będzie organizował społeczne kampanie informacyjne. Wiceminister Zagórski wyraził nadzieję, iż w polityce nowej instytucji będzie też walor edukacyjny nie tylko kary. Nie będzie okresu przejściowego zapisanego ustawowo. Według wiceministra nie ma możliwości prawnej, aby zapisać taką "taryfę ulgową" w pierwszym okresie. Przedsiębiorcy mieli dwa lata na przygotowanie się na wejście w życie rozporządzenia. To PUODO będzie decydował o wymiarze nakładanych kar.

Dr Maciej Kawecki dodał - „Jeśli przedsiębiorca będzie miał intencje złamać przepisy, to nie można traktować go łagodnie”.

 

Pakiet ustaw implementujących RODO do polskiego systemu prawnego trafi do Sejmu prawdopodobnie najpóźniej do końca lutego.

Nasza rozmowa z drem Maciejem Kaweckim:

 
Materiały wideo do pobrania z darmową licencją na wykorzystanie treści znajdziesz na infoWire.pl.
 

Nasze publikacje o RODO:

Najnowsze

2/3 Polaków nie wie co to Black Friday. Niemal 2/3 polskich konsumentów twierdzi, że nie spotkało się wcześniej z określeniem Black Friday czy Czarny Piątek. Stąd też ponad 60 proc. z nich nie planuje skorzystać w tym roku z wyprzedaży z tej okazji. ...

Hakerzy wykradli dane 57 mln klientów Ubera. Firma zapłaciła okup. W październiku 2016 roku hakerzy wykradli dane 57 mln użytkowników Ubera - głównie pasażerów, ale także kierowców - ujawnił we wtorek, ponad rok po kradzieży, nowy szef amerykańskiej firmy Dara Khosrowshahi. ...

Już 59 proc. reklam display kupowanych w modelu programmatic, w Polsce wzrost o 40 proc.. W br. 59 proc. globalnych wydatków na internetowe reklamy display realizowane jest w modelu programatycznym. W 2019 roku ten wskaźnik będzie wynosił już 67 proc. - prognozuje agencja mediowa Zenith. Według analiz Zenith w br. wartość reklam wykupywanych w modelu programatycznym wyniesie 57,5 mld dolarów, natomiast w 2019 roku - 84,9 mld dolarów. ...

Mobilne strony w Polsce ładują się zbyt wolno, Google chce pomóc z nowym Test My Site. Według wewnętrznych testów przeprowadzonych przez Google mobilne strony polskich firm ładują się o wiele wolniej niż optymalne według ekspertów 3 sekundy. Najgorzej wypada pod tym względem branża technologiczna, najlepiej opieka medyczna, jednak żaden segment nie sprostał wymaganiom. ...

Wideo

Co może grozić za naruszenie przepisów RODO?. Z dniem wejścia w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) każde naruszenie ochrony danych osobowych będzie musiało zostać zgłoszone do Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Dodatkowo, w sytuacjach poważniejszych, firma będzie zobowiązana poinformować podmiot, którego te dane dotyczą. ...

RODO to dla firm nie tylko minusy. Przyczyni się do rozwoju przedsiębiorstw i zwiększy konkurencyjność na rynku. Za około pół roku, w zacznie obowiązywać RODO czyli Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych. Jest to też ostatni dzwonek dla firm, aby przygotować się na nowe przepisy. Rozporządzenie wprowadza wiele zmian, jednak nie wszystkie są negatywne. ...

Jak przygotować firmę na wejście RODO?. Pod koniec maja 2018 roku, w życie wchodzi rozporządzenie RODO (Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych). Oznacza to, że przedsiębiorcy dostaną nowe obowiązki, jednocześnie nalezy pamiętać, że niewywiązanie się z nowych obowiązków może skutkować poważnymi konsekwencjami. ...

Ochrona danych osobowych 2.0 - rozmowa z Maciejem Kaweckim z Ministerstwa Cyfryzacji. Nie należy obawiać się RODO - tak twierdzi w rozmowie z Fundacją internetPR.pl doktor Maciej Kawecki z Ministerstwa Cyfryzacji. Prawnik wymienia korzyści dla obywateli oraz uspokaja przedsiębiorców. Materiał przygotowany we współpracy z partnerem Fundacji - agencją informacyjną infoWire.pl. ...